KKK küsimused startersööda puhul

1. Millal tuleks alustada ja kui palju tuleks anda vasikatele startersööta?

Vasikatele võiks anda startersööta vabalt juba alates teisest elunädalast. Vabalt söömise eeliseks on see, et vatsa pH on siis stabiilne. Tavaliselt on vabalt söötmisel starteri kogused vasika kohta järgmised (Schils Calf Book alusel): 

Nädal Gramme/päevas. NB! Kuivainet +/-90%. Ainult starter + piimajook!
1 ei
2 50
3 200
4 500
5 800
6 1000
7 1500
8 2000
9 2500
10 3000*
11 3500
12 4000

* 3000 grammise starteri söömuse täitumisel vasikad reeglina võõrutatakse piimast/piimajoogist.

2. Millised peaksid olema startersööda toiteväärtused?

On erinevaid soovitusi ning tihtipeale sõltub see ka täispiimasendajast ja selle kogusest ning kontsentratsioonist. Meil üldlevinud seisukoht on, et toorproteiini võiks olla startersööda kuivaines 15-19% ning tärklist kuivaines 200-250 gr/kg. Toorkiudu võiks olla kuivaines 120-130 gr/kg. 

3. Kas müsli või graanul?

On tõestatud, et vahet ei ole. Küll aga on vasikas samuti harjuv, kes ei soovi üleminekuid ühelt tüübilt teisele. 

4. Kas startersööda juurde anda ka heina või põhku?

Selle üle on viimastel aegadel palju vaieldud. Tänaseks on tõestatud, et vatsahatustiku arenguks on oluline teravili, mis fermenteerununa soodustab vatsahattude kasvu. Teravilja saab vasikas startersöödast. Heina kvaliteeti peetakse ebastabiilseks ja on leitud, et heinal võib olla atsidoosi soodustav toime. Seetõttu - kui on vajadus tõsta ratsioonis atsidoosi vältimiseks kiudainet ja olemasolev startersööt seda piisavalt ei sisalda, tuleks kasutada alates 21. elupäevast vabalt 4-6 cm pikkuseks hekseldatud kõrge kvaliteediga põhku. Juhul kui startersööda kiudaine sisaldus on piisav, alustatakse põhu lisamisega (kuni 20% ratsioonist) peale võõrutamist.

Vatsahatustik. Vasakul startersööda põhise söötmise tulem. 

5. Granuleeritud startersöötasid on erinevaid. Milliseid eelistada?

Eelistame tootmisprotsessi, kus granuleerimistemperatuur enne välistemperatuurini jahutamist on 90-100°C – see annab aminohapetele (valkudele) parema omastatava struktuuri ehk kõrgema toiteväärtuse ja suurema kasvu.

6. Millised on hea startersööda peamised eelised?

Neid on laias laastus kolm: 

  • Head maitseomadused
  • Suur toorproteiini, samuti lüsiini ja metioniini ning kõrge energia sisaldus
  • Ohutus. Startersööt peaks toetama immuunsüsteemi ja vatsa arengut ning soodustama juurdekasvu

Lisaks on olulised eelised:

  • Sisaldab orgaanilisi mikroelemente ja ka biotiini, mis mõjuvad soodsalt sõratervisele
  • Sisaldab maisi, mis annab enam seeduvat energiat 

7. Startersöötadele on tihti lisatud erinevaid tervist toetavaid lisandeid. Mida pakub Dimedium?

Dimediumil on valikus näiteks satertersööt, mis sisaldab lisandeid Progut ja Progress.

Progut® soodustab vatsa arengut ja stimuleerib kiiremat immuunsuse kujunemist. Progut® on patenteeritud pärmi hüdrolüsaat, mis toetab soolestiku tervist ja tugevdab immuunsust.

Teaduslikult tõestatud toimega:

  • Suurem päevane kaaluiive enne ja pärast võõrutust.
  • Vatsa kiirem areng ja parem kore- ja jõusööda söömus pärast võõrutust.
  • Parem immuunsus nii enne kui pärast võõrutust.

Hüdrolüüsiprotsessi käigus säilivad pärmiraku kõik aktiivsed ühendid; suureneb toimeala soolestikus; suureneb lahustuvate oligo- ja polüsahhariidide kogus pärmis. Samuti optimeerib see toimeainete tõhusust.

Progress® on vaikhappeid sisaldav looduslikku päritolu lisand, mis

  • vähendab organismis põletikke ja aitab seeläbi väiksema energiakuluga kaasa kiiremale juurdekasvule.
  • tagab parema söödaväärinduse läbi efektiivse mikrobioota ja soole tervise.

Kui soole tervis ja immuunsus on parem, kulub farmis loomulikult ka vähem antibiootikume (loe: säästetud raha).